W tym artykule wyjaśnię, co można zjeść w Rosji, jakie są najbardziej tradycyjne i typowe dania, a także napoje, które im towarzyszą. Opowiem nie tylko o kuchni rosyjskiej, ale także o restauracjach, w których można jej spróbować, od lokalnych sieci fast food po międzynarodowe renomowane rosyjskie restauracje haute cuisine.

Gastronomia rosyjska i kuchnia

1. KUCHNIA ROSYJSKA: trudna do zdefiniowania mieszanka kulinarna

Kuchnia rosyjska nie ma międzynarodowej reputacji, jaką cieszą się inne kuchnie, ale prawdą jest, że Rosja ma długą i bogatą historię kulinarną, z wieloma wpływami z kuchni innych regionów Rosji, byłych republik radzieckich czy kuchni francuskiej.

Mimo to Moskwa i Petersburg przeżywają modernizację swojej oferty gastronomicznej. Coraz więcej jest restauracji haute cuisine, które zdobywają międzynarodowe uznanie, co przyciąga podróżników chcących spróbować czegoś niezwykłego, a prawda jest taka, że wielu gości wraca do domu zaskoczonych i bardzo zadowolonych.

Kiedy podróżuję do obcego kraju, jedną z pierwszych rzeczy, które lubię wiedzieć, jest jakie są typowe jedzenie i napoje w danym miejscu, jakie są godziny otwarcia, jaka jest zwyczajowa napiwek do pozostawienia lub jakie są najpopularniejsze lokalne produkty oraz zwyczaje przy stole. Lubię też wiedzieć, jaki rodzaj restauracji znajdę, zarówno rosyjskie sieci fast food, jak i restauracje średniej i wysokiej klasy.

W tym artykule opowiem o wszystkich tych aspektach związanych z rosyjską gastronomią.

2. ROSYJSKIE ZWYCZAJE przy stole

2.1. Co gotują Rosjanie?

Rosjanie zaczynają dzień od śniadania zwanego zavtrak, które może obejmować kasha (rodzaj owsianki mlecznej i płatków ryżowych lub kaszy manny) lub chleb z masłem. Niektórzy jedzą też bardziej obfite śniadanie, które obejmuje kiełbaski, jajka, chleb itp.

Drugim posiłkiem jest obied, spożywany w południe (około 13:00 lub później) i jest to główny posiłek dnia, który obejmuje przystawkę, danie główne i deser.

Ostatni posiłek dnia spożywany jest od godziny 19:00, nazywają go uzhin i jest to rodzaj kolacji, która zazwyczaj nie obejmuje zupy ani deseru.

Większość dań podawana jest z chlebem żytnim. Bardzo lubią śmietanę, zwaną smetana, obecną w wielu daniach. Jako przystawkę prawie zawsze mają zupę, a na deser bardzo lubią pić czarną herbatę z cytryną (którą piją o każdej porze) wraz z jakimś słodyczem.

Używają również dużo tvorog, produktu mlecznego, wykonanego z ubitego sera, o kremowej i białej konsystencji, który jest robiony z mleka krowiego.

A co z kawiorem rosyjskim? Istnieje czerwony (z łososia) i czarny (z bieługi, jesiotra lub sevruga). Jeśli chodzi o ten ostatni, najlepszy i najdroższy jest z bieługi, i znajdziesz go tylko w ekskluzywnych restauracjach lub niektórych sklepach.

W domach normalne jest jedzenie czerwonego kawioru, tego ekonomicznego. W rosyjskich domach podawany jest na kromce białego chleba z masłem. Pojawia się także w wielu daniach, takich jak bliny (podobne do naleśników). Czarny kawior natomiast jest zarezerwowany na specjalne okazje (Boże Narodzenie, specjalne uroczystości itp.)

Kawior rosyjski

2.2. Wycieczki kulinarne po kuchni rosyjskiej

Jeśli chcesz w pełni zagłębić się w gastronomię, niektóre agencje organizują wycieczki kulinarne, dzięki czemu możesz lepiej poznać kuchnię rosyjską i lokalne produkty.

Na przykład, organizowana jest wycieczka kulinarna w Moskwie, aby spróbować typowych rosyjskich dań, odwiedzając trzy restauracje. Organizowana jest również wycieczka kulinarna, aby spróbować typowych rosyjskich produktów, na lokalnych rynkach, takich jak rynek Danilowski lub wycieczka, aby cieszyć się typowymi rosyjskimi napojami: rosyjską wódką, rosyjskim piwem rzemieślniczym lub Nastoika.

Inną opcją jest cieszenie się tradycyjnym rosyjskim posiłkiem w centralnym moskiewskim klasztorze, a nawet wzięcie lekcji gotowania z lokalną rodziną.

Krótko mówiąc, możliwości są różnorodne. Wybierz tę, która najlepiej odpowiada Twoim gustom.

Wycieczka kulinarna w Moskwie

3. TYPOWE DANIA rosyjskiej gastronomii

3.1. Przystawki: od Borszczu po sałatkę rosyjską

Zupy

Bardzo charakterystycznym i wyróżniającym się elementem Rosjan jest to, że jedzą zupę przez cały rok. Jest to prawie zawsze pierwsze danie lub przystawka preferowana przed każdym posiłkiem.

Zupy są bogate i kaloryczne, aby walczyć z zimnem zimą. Jedną z najsłynniejszych jest Shchi, zrobiona z ziemniaków, kapusty i mięsa. Wyróżnia się również Borszcz, który jest także typowy na Ukrainie, ale bardzo popularny w Rosji, zawierający warzywa i buraki, które nadają mu bardzo intensywny czerwony kolor.

Są też lżejsze zupy, takie jak Solyanka czy Ukha (zupa rybna). Ale są też zimne zupy, takie jak Okroshka, z warzywami, ziemniakami i Kvasem.

Borszcz

Jedzenie rosyjskie

Sałatki mogą również otwierać posiłek. Sałatka rosyjska nazywa się sałatką Olivier. Jej nazwa pochodzi od szefa kuchni francuskiego pochodzenia, który ją spopularyzował. Jest prawie zawsze częścią menu sylwestrowego.

Jest jeszcze jedna bardzo popularna sałatka zwana „Śledź pod futrem”, zrobiona ze śledzia pokrytego ziemniakami, burakami, marchewką, jajkami i majonezem.

Sałatka rosyjska olivier

3.2. Dania główne: od Stroganowa po bliny

Mięsa

Stroganow to jedno z najbardziej typowych dań kuchni rosyjskiej i można je znaleźć w prawie każdej restauracji. Jest to danie mięsne z pokrojoną w kostkę wołowiną, podawane z grzybami, cebulą i sosem śmietanowym, serwowane na ryżu lub makaronie.

Wołowina Stroganow

Szaszłyk to danie z pieczonym szaszłykiem, które jest bardzo popularne w Rosji, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Jego nazwa różni się w zależności od kraju: Mtsvadi w Gruzji, Khorovats w Armenii i Khebab w Azerbejdżanie.

Rosjanie bardzo lubią robić te szaszłyki na grillach na świeżym powietrzu w parkach, gdy jest dobra pogoda.

W Rosji bardzo popularne są również dania ze stekami i różnymi rodzajami nadziewanego mięsa.

Szaszłyk

Ryby

Jeśli chodzi o ryby, Rosjanie głównie jedzą łososia, pstrąga, śledzia i dorsza. Dodatkiem do tych dań są zazwyczaj ziemniaki (gotowane, smażone lub puree). Czasami dodaje się również śmietanę lub smetana.

Ryby w restauracjach w Rosji

Jedzą również Koryushkę, małe ryby, typowe dla mórz północnej Europy i ujść rzek, takich jak Newa. Są podawane smażone, lekko panierowane i z sosami. To typowe i niezbędne danie w Petersburgu.

Koryushka

Makarony i pierogi

Ten rodzaj dań zazwyczaj lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Przede wszystkim wyróżniłbym Pelmeni, podobne do ravioli i nadziewane mięsem (wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną). Są podawane ze smetaną lub masłem. W anglojęzycznych menu rosyjskich restauracji można je znaleźć jako Dumplings.

Inną wersją Pelmeni są Varenyky, które są większe i z innymi rodzajami nadzień: warzywa, kapusta, ziemniaki lub grzyby. Pasują do każdego sosu; można nawet zrobić słodkie z nadzieniem wiśniowym.

Pelmeni

Gołąbki, czyli gołąbki nadziewane różnymi produktami, są również bardzo powszechne w menu restauracji.

Gołąbki

Warto również wspomnieć o bułkach, takich jak pirożki, pirogi lub kulebiaka. Mogą być nadziewane kapustą, mięsem, rybą lub ziemniakami, ale mogą być również słodkie (dżem, jabłko lub śliwki). Często są przekąskami i mają różne rozmiary. Dobrze jest znać składniki wcześniej.

Bardzo popularne są bliny, rodzaj naleśników, które podawane są z masłem, smetaną, dżemem, miodem, czerwonym lub czarnym kawiorem, nawet nadziewane mięsem, słodką szynką, serem, ziemniakami, grzybami, jabłkami, truskawkami itp., lub z różnymi mieszankami.

Bliny

Na koniec, dla odmiany, poleciłbym spróbować Chaczapuri, narodowego dania Gruzji. To ciasto z ciasta na pizzę nadziewane serem, jajkiem i innymi różnymi składnikami.

Chaczapuri

3.3. Desery

Rosjanie uwielbiają desery i dlatego mają szeroką gamę ciast i słodyczy.

Prianiki to pierniki, zazwyczaj z miodem, ale także z czekoladą lub nadziewane dżemami o różnych smakach.

Wspomniane wcześniej bliny mogą być również podawane jako deser, w zależności od tego, co mają na sobie.

Są też desery, takie jak pieczone jabłko i inne desery z tym podstawowym składnikiem, takie jak Ptasie mleczko (lub ptasie mleczko).

Inne desery, które warto wyróżnić, to pastila lub pasta owocowa, kasha guriev (prawie bez mąki), piernik tulski, medovik (lub ciasto miodowe i śmietanowe) oraz Napoleon, rodzaj millefeuille. 

Ciasto Napoleon

4. NAPOJE w Rosji: od Kvasu po wódkę

Jeśli chodzi o napoje, polecam najpierw spróbować Kvasu, bardzo łagodnego napoju alkoholowego (około 1,2º) i bardzo popularnego w Rosji. Istnieją również wersje bezalkoholowe, często o owocowym smaku.

Jest to napój fermentowany na bazie czarnego chleba zrobionego z pszenicy, jęczmienia i żyta, a dla smaku można dodać owoce dzikie. W swoim czasie ten napój był znany jako „Sowiecka Coca-Cola” ze względu na smak, kolor i pianę, którą produkuje.

kvas

Z kolei herbata jest spożywana o każdej porze dnia. Najbardziej tradycyjna w Rosji jest herbata czarna. Zazwyczaj z cukrem i cytryną, bez mleka, podawana na gorąco. Towarzyszą jej ciastka lub słodycze.

Jeśli chodzi o piwo, najbardziej znana jest marka Baltika, z siedzibą w Petersburgu, największa firma w Europie Wschodniej i drugi producent europejski. Obecnie należy do grupy Carlsberg. Jednak w restauracjach można znaleźć piwa z całego świata, ale w wyższej cenie.

piwo Baltika

Również bardzo godny uwagi jest kefir, napój fermentowany na bazie mleka (jogurt pitny).

A co z wódką? Rosjanie nie mieszają jej ani nie podają z lodem, choć butelka jest wkładana do lodówki. Towarzyszy jej jedzenie: ogórki kiszone, śledzie itp. Podawana jest w małych kieliszkach.

Wódka w Rosji

A wino? W menu restauracji znajdziesz dobre wina pochodzące z Krymu lub Kaukazu (Gruzja, Armenia itp.), z upodobaniem do win słodkich. Dobre restauracje mają również wina z całego świata w swoich kartach.

5. RESTAURACJE w Rosji: kuchnia rosyjska, gruzińska i inne kuchnie byłego ZSRR

Wybór lub polecanie restauracji jest bardzo skomplikowane, ponieważ zależy od wielu czynników. Na przykład cena. Jak wyjaśnię poniżej, w Rosji można znaleźć lokalne sieci fast food lub bufety, gdzie dobrze się je i które nie są drogie, ale można też znaleźć restauracje haute cuisine o znacznie wyższych cenach. Jeśli idziesz z małymi dziećmi, pokochają rosyjskie sieci fast food.

Niektóre ważne czynniki do rozważenia:

  • Godziny w Rosji, zwłaszcza w dużych miastach jak Moskwa i Petersburg, są szerokie i rozciągają się przez cały dzień w wielu miejscach. Tak więc obiady zazwyczaj są od 12:00 do 16:00. Kolacje od 19:00, częściej i może już pełne o 20:00, choć mogą trwać do 23:00.
  • Obsługa oferowana jest ogólnie dobra. Jednak można znaleźć menu tylko w języku rosyjskim i z personelem z podstawową znajomością angielskiego.
  • Jeśli mówimy o napiwkach, normalne jest zostawienie kwoty między 5 a 10%, jeśli traktowanie i obsługa na to zasługują, tym bardziej w restauracjach jakościowych. Normalna i legalna płatność odbywa się w rublach, zarówno kartą, jak i gotówką.
  • Oprócz próbowania restauracji kuchni rosyjskiej, gorąco polecam spróbować tekstur i smaków byłych republik radzieckich, takich jak uzbecka czy gruzińska.
  • W najbardziej luksusowych restauracjach, lepiej jest zarezerwować z wyprzedzeniem. Wiele z tych restauracji pozwala na rezerwację przez swoją stronę internetową w języku angielskim, lub także telefonicznie po angielsku, lub można poprosić w recepcji hotelu o telefon w celu dokonania rezerwacji.

I oto ostatnia uwaga, na wypadek, gdybyś ją przegapił: pectopah oznacza „restauracja”.

Restauracja w cyrylicy

5.1. Rosyjskie FAST FOOD

W Rosji znajdziesz mnóstwo amerykańskich sieci fast food (McDonalds, Burger King, KFC itp.), ale polecam spróbować rosyjskich sieci fast food. Można je znaleźć w centralnych miejscach i w centrach handlowych miasta. Jest ich wiele, ale wyróżniłbym następujące:

  • Teremok. Jego menu opiera się na świecie blinów, nadziewanych na wiele sposobów, nawet kawiorem. Można również spróbować pelmeni, sałatki Olivier, zup lub tradycyjnych napojów, takich jak kvas. Ta sieć jest szeroko rozpowszechniona w Moskwie i Petersburgu.
Teremok - Rosyjska kuchnia
  • Kroshka Kartoshka. Jego nazwa oznacza coś w rodzaju „Mały Ziemniak” i cała jego oferta jedzenia kręci się wokół ziemniaka, drugiego najważniejszego produktu Rosji (po chlebie). Serwują duże ziemniaki na wszelkie możliwe sposoby (pieczone w folii, z masłem lub z serem, ziołami, mięsem lub grzybami). Ale oferują również inne dania kuchni rosyjskiej, takie jak pelmeni, vareniki (bułki nadziewane serem) czy sałatka Olivier. Jest bardzo rozpowszechniona w Moskwie i Petersburgu.
Ziemniaki w Rosji - Fast food
  • Russian appetite. Kolejna rosyjska sieć fast food z menu, które obejmuje trochę wszystkiego: zupy, przekąski, hamburgery, makarony itp. Najlepiej odwiedzić ich stronę internetową, aby uzyskać wyobrażenie o tym, co znajdziesz.
  • Cheburechnaya URSS. Jeśli jesteś nostalgikiem byłego ZSRR, to jest twoja sieć fast food. Obecnie ma tylko 5 sklepów w Moskwie.

5.2. Rosyjska kuchnia SAMOOBSŁUGOWA LUB BUFETY

Rosjanie również uwielbiają bufety. Najbardziej znany jest Mu Mu (My-My). Są szybko identyfikowane przez krowę, którą wystawiają przy drzwiach każdego lokalu. Oferują wszelkiego rodzaju dania kuchni rosyjskiej.

Restauracje Mu mu Rosja

Inna sieć bufetów to Grabli, bardzo rozpowszechniona w Moskwie, lub Marketplace, z wieloma restauracjami w Petersburgu.

Wyróżniłbym również Taras Bulba, kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, z około 20 lokalami w Moskwie.

5.3. Restauracje HAUTE CUISINE: Przewodnik Michelin i Przewodnik Gault et Millau

Francuski Przewodnik Michelin jeszcze nie dotarł do Rosji, więc nie znajdziesz żadnych rosyjskich restauracji w tym przewodniku. Jednak francuski przewodnik Gault et Millau dotarł do Moskwy, który ocenia najlepsze restauracje na świecie w skali od 0 do 20. Najlepsze restauracje nie są nagradzane gwiazdkami, ale „czapkami szefa kuchni” (z maksymalnie 5 czapkami).

Na stronie Gault et Millau znajdziesz menu tych restauracji z ich cenami, aby nie było żadnych niespodzianek. W każdym razie, nie są to ceny, które odstraszają, jeśli porównać je z restauracjami haute cuisine w innych krajach.

Restauracje z 4 czapkami szefa kuchni

  • Selfie. Menu tej nowoczesnej restauracji kuchni autorskiej opiera się na lokalnych produktach: wieprzowina z Kurska, halibut z Murmańska, wołowina z Briańska, szparagi z Tweru, trufla krymska itp. Menu Selfie zawiera produkty z 15 regionów Rosji, a także innych krajów.
Restauracja Selfie Moskwa
  • Savva. Blisko Placu Czerwonego, w obiektach legendarnego Hotelu Metropol i z nieco przestarzałą dekoracją. Obecnie zamknięty z powodu prac renowacyjnych. Szczególnie wyróżnia się pieczony krab ze szparagami. Restauracja nosi imię założyciela hotelu, Sawwy Mamontowa, filantropa i autora wielu pomysłów, które zmieniły wygląd Moskwy na początku XX wieku.

Restauracje z 3 czapkami szefa kuchni

Restauracja AQ Kitchen w Moskwie

Restauracje z 2 czapkami szefa kuchni

Restauracja Turandot Moskwa

Restauracje z 1 czapką szefa kuchni

Restauracja Ruski - Moscow City

Oprócz tych restauracji, w przewodniku znajdziesz również wiele innych restauracji, które również są bardzo dobre pod nazwą „pop”. Najlepiej sprawdzić ich stronę internetową, aby znaleźć tę, która najlepiej odpowiada Twoim gustom lub budżetowi.

Wśród restauracji fast food i bufetów rozsianych po całym mieście oraz restauracji haute cuisine, istnieje nieskończona liczba opcji gastronomicznych, o których opowiem w następnej sekcji.

5.4. REKOMENDACJE restauracji w głównych atrakcjach turystycznych

W wielu przypadkach wybór restauracji zależy od miejsca, które odwiedzasz. Nie zawsze restauracja, która znajduje się obok zabytku, muzeum lub atrakcji, którą odwiedzasz, oferuje najlepszy stosunek jakości do ceny. Czasami jest to możliwe, ale najnormalniejsze jest to, że musisz trochę więcej przejść lub zboczyć, jeśli to możliwe.

Znajdziesz restauracje fast food i bufety rozsiane po całym mieście i blisko głównych atrakcji turystycznych. Z drugiej strony, trochę trudniej jest znaleźć dobre restauracje kuchni rosyjskiej w przystępnej cenie blisko głównych atrakcji turystycznych.

W tym zakresie polecam korzystanie z aplikacji Google Maps lub TripAdvisor, które pozwalają na geolokalizację restauracji w zależności od Twojej lokalizacji, z ocenami i opiniami innych klientów, a także średnią ceną menu.

Oto propozycje restauracji, w których można zjeść w pobliżu głównych atrakcji turystycznych w Moskwie i Petersburgu:

MOSKWA

Restauracje na Placu Czerwonym

Jeśli odwiedzasz Plac Czerwony lub którykolwiek z jego budynków, takich jak Kreml lub Sobór Wasyla Błogosławionego, masz kilka opcji na jedzenie. Po pierwsze, w Galeriach GUM, pięknym centrum handlowym na Placu Czerwonym, masz trzy opcje:

  • Możesz zjeść ekonomicznie w jednej z restauracji samoobsługowych, takich jak Stolovaya No 57 lub Cafe Festivalnoye, znajdujących się na trzecim poziomie centrum handlowego.
Stolovaya No 57 w głównym domu towarowym kraju - Galeria GUM
  • Spraw sobie przyjemność, jedząc w Beluga Caviar Bar, który specjalizuje się w kawiorze i wódce, ale gdzie można spróbować wyśmienitych dań kuchni rosyjskiej. Znajduje się na parterze. Turyści marzą o wejściu tutaj, aby spróbować kawioru i rosyjskiej wódki (15 gramów kawioru z łososia i kieliszek wódki mogą kosztować około 600 rubli)
Beluga Caviar Bar w głównym domu towarowym kraju - Galeria GUM
  • Opcja pośrednia między powyższymi to Bosco Fresh Bar, na parterze GUM i z tarasem obok Placu Czerwonego (kuchnia włoska i rosyjska)
Bosco fresh and bar w głównym domu towarowym kraju - Galeria GUM

Po drugie, masz również Centrum Handlowe Okhotny Ryad, znajdujące się pod Ogrodami Aleksandra, obok Placu Czerwonego. Ponieważ jest to podziemne centrum handlowe, wielu turystów często go nie zauważa, ale tutaj znajdziesz szeroką gamę restauracji i bardziej przystępne ceny niż w Sklepach GUM.

Oprócz McDonald’s, Burger King, KFC czy Subway, znajdziesz tutaj szeroki wybór rosyjskich sieci fast food, takich jak Teremok lub Kroshka Kartoshka, a także samoobsługowe, takie jak Mu Mu lub gruzińskie sieci fast food, takie jak Eat Georgian. Masz również dobre włoskie restauracje, takie jak Osteria Mario lub kuchnia azjatycka.

Centrum Handlowe Okhotny Ryad - Centrum handlowe w Moskwie
Restauracje w pobliżu Placu Czerwonego

Jeśli szukasz czegoś lepszego, oddalając się od strefy turystycznej, są tam wspaniałe restauracje:

Restauracja Dr Zhivago Moskwa
  • Kuchnia gruzińska. Spacerując około 15 minut od Placu Czerwonego, masz restaurację Megobari, kuchni gruzińskiej. Tutaj możesz znaleźć jego menu. Oferuje doskonały stosunek jakości do ceny. Inną bardzo dobrą gruzińską restauracją najbliżej Placu Czerwonego (na Placu Rewolucji) jest Tkemali.
  • Kuchnia mołdawska. Aby spróbować kuchni mołdawskiej, musisz udać się do restauracji Mołdawia, 15 minut spacerem od Placu Czerwonego. To ukryte miejsce w przejściu (Rozhdestvenka St, House 7 stacja metra Kuznetsky most). Gorąco polecane.
Autentyczna restauracja kuchni mołdawskiej Mołdawia w Moskwie
  • Grill. Spacerując również 20 minut, masz Bryanskiy Byk (Bldg. 1 Bolshaya Lubyanka St. 24/15). Doskonałe grillowane mięso.
Restauracje na ulicy Arbat

Na ulicy Arbat znajdziesz ogromną ofertę restauracji. Znajdziesz wszystkie rosyjskie i amerykańskie sieci fast food, a także różne bufety, takie jak Mu Mu lub Grabli, restauracje gruzińskie, armeńskie, azjatyckie itp.

Ulica Old Arbat w Moskwie

Jeśli szukasz eleganckiej restauracji, w tej okolicy znajdziesz White Rabbit, nowoczesną restaurację w stylu rosyjskim, która znajduje się na 16. piętrze centrum handlowego naprzeciwko budynku Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Tutaj tradycyjne dania rosyjskie przeplatają się z najnowszymi trendami gastronomicznymi, a lokalne produkty są na poziomie najbardziej wyrafinowanych podniebień.

Restauracja i bar White Rabbit w Moskwie
Restauracje w pobliżu Galerii Tretiakowskiej

W muzeum Tretiakowskim znajduje się kawiarnia, jeśli chcesz coś zjeść lub wypić, choć nie polecałbym jedzenia w muzeum. Jeśli szukasz dobrej restauracji przy wyjściu z muzeum, spacerując 5 minut, polecam Abramov, restaurację wyrafinowanej kuchni rosyjskiej. Coś bardziej ekonomicznego to ukraińska restauracja kuchni Taras Bulba.

Restauracja Abramov Noc
Restauracje w klasztorze i cmentarzu Nowodziewiczym

W okolicach klasztoru (lub klasztoru) Nowodziewiczego znajduje się kilka restauracji z wyrafinowaną kuchnią: Givisatsivi (gruzińska) i Golubka (kuchnia włoska i rosyjska). Jeśli wolisz, masz również rosyjską sieć fast food z sieci restauracji Kroshka Kartoshka.

Restauracja Givisatsivi Moskwa
Restauracje w Muzeum Kosmonautyki i VDNH

W tej okolicy nie znajdziesz najlepszych restauracji w stolicy, ale jeśli chcesz spróbować kuchni armeńskiej, restauracja Ararat znajduje się w Pawilonie Armenii na VDNH .

Jeśli chodzi o kuchnię rosyjską, możesz znaleźć restaurację Mosnebo, w pobliżu rakiety kosmicznej Wostok.

Pawilon Armenii w VDHKh
Restauracje w Moskwie City

W Moskwie City oferta gastronomiczna jest szeroka, z wieloma franczyzami fast food i bufetami. To dobre miejsce na jedzenie z wysokości Moskwy. Niektóre rekomendacje bardziej eleganckich restauracji to: Ruski (kuchnia rosyjska), Yaffa (kuchnia izraelska) i restauracja Sixty (kuchnia włoska i francuska).

Restauracja SIXTY - Moscow City

SANKT PETERSBURG

Restauracje w centrum (Ermitaż, Newski Prospekt i główne katedry)

W centrum Petersburga, oprócz sieci fast foodów Teremok i Kroshka Kartoshka, są też inne lokale w dość przystępnych cenach:

  • Stolovaya nr 1. Najtańsze miejsce, jakie można znaleźć. Blisko Ermitażu i Soboru św. Izaaka. Newski Prospekt 13/19. Kilka lokali z kuchnią rosyjską, środkowoeuropejską i orientalną w formie bufetu stołówkowego. Popularne wśród Rosjan i turystów. Posiłek kosztuje między 300 a 800 rubli. W mieście jest ich wiele — „stolovaya” znaczy po rosyjsku „stołówka”.
  • Market Place. Nowocześniejszy wystrój. Bardzo zróżnicowana kuchnia międzynarodowa. Polecany szczególnie na lunch.
  • Stolovaya nr 1 - Sankt Petersburg

    Jeśli szukasz czegoś lepszego, polecam jedną z poniższych restauracji:

    • Teplo. Świetne miejsce, jeśli jesteś z dziećmi — mają dla nich atrakcje. Różnorodna kuchnia rosyjska. Menu ekonomiczne, ale ceny rosną przy zamawianiu z karty. Blisko Soboru św. Izaaka.
    • Tandoor. Kuchnia i wystrój indyjski. W tej samej okolicy.
    • Erivan. Kuchnia ormiańska i kaukaska. Nad nabrzeżem Fontanki, w pobliżu mostu Łomonosowa.
    • Pelmenia. Przytulne miejsce na rosyjskie specjały, takie jak pielmieni czy wareniki. Ta sama okolica co poprzednie.
    • Yat Restaurant. Przytulna, mała restauracja z domową kuchnią rosyjską i europejską. Dobre jedzenie à la carte, są też menu dla grup turystycznych poniżej 1 500 rubli. W weekendy muzyka na żywo. Bardzo centralnie, blisko Ermitażu.
    • Restauracja Mansarda (sieć Ginza). Kuchnia włoska, rosyjska i orientalna. Blisko Soboru św. Izaaka.
    • Stroganoff Steak House. Kuchnia rosyjska, europejska i amerykańska. Świetny grill. Okolice Soboru św. Izaaka.
    • Fiolet. Kuchnia azjatycka, europejska i japońska. Nabrzeże Fontanki, przy moście Łomonosowa.
    • Public Café. Jedna z najlepiej ocenianych restauracji na TripAdvisor, doskonały stosunek jakości do ceny.
    • Khacho and Puri Restaurant. Kuchnia gruzińska i europejska. Przyjemna atmosfera. Prospekt Ligowski 29 (jest też drugi lokal dalej). Blisko obelisku ku czci obrońców Leningradu.
    • Mamalyga. Głównie kuchnia kaukaska i gruzińska. Trzy lokale, najbardziej centralny przy Katedrze Kazańskiej.
    • Percorso. Luksusowe włoskie specjały. Parter hotelu Four Seasons Lion Palace. Bardzo blisko Soboru św. Izaaka.
    • Bellevue. Luksusowa restauracja na dziewiątym piętrze hotelu Kempinski. Wspaniałe widoki.

    Bellevue Brasserie - taras z widokiem na Sankt Petersburg

    Restauracje w okolicy Twierdzy Pietropawłowskiej

    Jeśli chodzi o jedzenie w Twierdzy Pietropawłowskiej, na jej terenie są dwie kawiarnie i kilka kiosków fast food, ale jeśli szukasz dobrej restauracji, polecam restaurację Koryushka (sieć Ginza), tuż obok historycznego miejsca, na wyspie Zajaczy. Rezerwacje online na stronie. Przestronna, dobrze urządzona, z panoramicznym widokiem. Średnio ok. 2 000 rubli za posiłek.

    Obok restauracji Koryushka znajduje się piaszczysta plaża, bardzo popularna latem — można więc połączyć wizytę z kąpielą w Newie 🙂

    Restauracja Koryushka w Sankt Petersburgu

    Kolejną świetną opcją, bardzo blisko twierdzy, jest Mari Vanna, bardzo oryginalna restauracja urządzona jak mieszkanie w stylu kitsch. Dobra kuchnia rosyjska. Identyczne lokale są w Londynie, Moskwie, Baku i Nowym Jorku.

    Restauracje w Peterhofie i okolicach

    W dolnym parku ogrodów Peterhofu znajdziesz restaurację Shtandart. W całym parku są też małe kioski i rosyjskie fast foody.

    Jeśli chcesz zjeść lepiej, musisz wyjść poza ogrody Peterhofu i wejść do jednej z wielu restauracji przy wejściu do górnego parku (uwaga: wychodząc, nie można już wrócić na tym samym bilecie). Im dalej od głównego wejścia, tym lepsze restauracje. Polecam Romance Cafe.

    A jeśli chcesz zjeść bardziej wykwintnie, polecam Home Cafe Peterhof, jedną z najlepiej ocenianych restauracji w Petersburgu, choć jest dalej od pałacu.

    Homecafe Peterhof

    Restauracje przy Pałacu Katarzyny i w okolicy

    W lobby Pałacu Katarzyny znajduje się kawiarnia, letnia kawiarnia w ogrodach, a także dwie restauracje i kilka kiosków fast food. Więcej informacji tutaj: http://tzar.ru/en/services/cafe

    Jeśli chcesz zjeść lepiej, w okolicy pałacu są bardzo dobre restauracje, np. gruzińska Mimino, rosyjska Hlebnikov czy włoska Bona Capona.

    Jeśli szukasz czegoś naprawdę autentycznego i typowego dla kuchni rosyjskiej (choć bardzo turystycznego), polecam Podvorye. Drewniane wnętrza i oryginalna konstrukcja na zewnątrz. Dobry stosunek jakości do ceny.

    Restauracja Podvorye Sankt Petersburg

    Mam nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie pomocny i pozwoli Ci lepiej poznać rosyjską kuchnię. Możesz podzielić się nim ze znajomymi na Twitterze lub Facebooku, aby promować rosyjskie smaki.

Polecam także przeczytać